Bir Podcast’e Harika Bir İsim Seçmek Neden Önemli?

Bir podcast’e isim seçmek…

Bu bültenin sıkı takipçileri bu konuya sıklıkla değindiğimizi hemen anımsayacaktır.

Sıklıkla değiniyoruz, çünkü “isim” potansiyel bir dinleyicinin podcast’inizi keşfetmesi için işaret fişeği gibi bir işlev görüyor.

İçeriğinize merak duyması için ilk tetikleyici unsur özelliği taşıyor podcast’inizin ismi…

Tabi, bir de podcast resminizin (cover) de isim kadar etkili olduğunu belirtemeden geçmeyelim.

Bir podcast ismi aslında içeriğinizin birkaç sözcük ile özeti gibi, dinleyicinize ne hakkında konuşacağınızın ilk teklifi (aslında ana fikri) özelliği taşıyor.

İsim bu kadar önemli olmasına rağmen çoğu podcast yayıncısı ne yazık ki bu konuya fazla kafa yormadan hemen mikrofon başına geçmeyi, bir kayıt yapıp hemen yayınlamayı düşünüyor.

Unutmayın, bir podcast yayınlıyorsanız, başkaları da dinlesin diye emek harcıyorsunuz; o zaman başkalarının ne dinlemek isteyeceklerini ve onlar için hazırlayacağınız içeriği en iyi yansıtan bir podcast ismini bulmanız gerekiyor.

Herkes için 10 veya 20 dakikanın çok kıymetli olduğunu aklınızdan çıkarmayın; dinleyicinize bir “değer” sunarsanız, onlar da bir “farkındalık” yaratırsanız, bir “sorunlarını çözmeyi”, bir “beklentilerini karşılamayı” başarırsanız, emin olun size kulak vereceklerdir. Ama bunun başlangıç noktası da elbette iyi bir podcast ismi. Yani isim, resminizle birlikte sizin podcast’inizin giriş kapısıdır; dinleyicinin kapıyı aralayıp içeri girip girmeyeceğini bu iki temel unsur belirler.

Birçok podcast yayıncısı bir podcast yayınlamanın cazibesine kapılıyor, ancak sıklıkla “arabayı atın önüne koyduğu için” ilerleyemiyor; bir heves olarak başlayan podcast macerası, biraz emek harcansa ve odaklanılınsa bir başarı hikâyesine dönüşebilecekken sönümleniyor ve heves kaybolup gidiyor…

Eğer kendi sesinizin ve sözünüzün sihrine kapılır, her şeyi kendinize anlatırsanız, yine kendinizle başbaşa kalırsınız.

Oysa, “ses” ve “podcast” ne muhteşem bir alan, birçok yayıncı potansiyelini heba ediyor, daha geniş bir kitleyle bağ kurma fırsatını kaçırıyor…

Buna bir örnek olarak gelecek hafta üniversite öğrencisi ya da yeni mezun kardeşlerimize sesleneceğim ve bir podcast ile kariyerlerini nasıl geliştirebileceklerini anlatacağım.