“Kurumsal iletişim”, şirketler ve her düzeydeki kurumsal yapı için önemli unsur.
Kurumsal iletişimdeki beceri düzeyi ve sahip olunan kapasite ile yetenekler, şirketin (markanın) ya da kurumun “algı düzeyini” de o seviyede belirliyor.
Özellikle son 10 yılda “dijital iletişim” tarafındaki hızlı ilerlemenin ardından kurumlar için “web sitesi, sosyal medya platformları, Youtube kanalı, dijital bültenler, dijital dergi ve hatta dijital kitaplar” ağırlıklı kurumsal iletişim araçları olmaya başladı.
Basılı gazeteler, TV, basın bültenleri, basılı dergi ve bültenler gibi geleneksel araçlar tamamen ortadan kalkmış olmasa bile, tarih rafındaki yerini almaya birkaç adım uzaklıktalar.
Malum, kurumsal iletişimin de iki yüzü var: Kurum dışı iletişim (tüketiciler, medya, genel kamuoyu vb.), kurum içi iletişim (işletme yöneticileri, çalışanlar, bayiler, üyeler vb.)
Yaygın ve doğal olarak kurum dışı iletişim reklam ve pazarlama araçlarının da desteğiyle öncelikli hedef oluyor. Kurum dışı iletişimde şirketler, dijital araç ve fırsatları keşfetmekte, kullanmakta daha istekli ve girişimci olurken, aynı şeyi kurum içi iletişim tarafında söylemek pek olası değil.
Son yıllarda “işveren markası” kavramı etrafında çok şey konuşulsa da “işletme itibarını ve değerini” oluşturmada kurum içi iletişim süreçleri hak ettiği şekilde kullanılamıyor; özellikle dijital iletişim araçları bunca olanak ve fırsat sunuyorken…
Keşfedilmeyi bekleyen bu fırsatlardan birisi de “kurum içi podcast’ler”…
“Internal podcast (dahili podcast)” ya da “private podcast (özel podcast)” olarak kavramlaştırılan bu podcast türü tanımından da anlaşılacağı gibi çalışanlar için özel olarak tasarlanmış ve yalnızca kurum içinde dağıtılan ses veya video programlar. Genel podcast’lerin aksine, şirket içi podcast’ler belirli bir kitleyle, bu durumda şirket çalışanlarıyla sınırlı.
Parola korumalıdırlar ve yalnızca seçilen ekipler veya şirketinizdeki tüm çalışanlarınız tarafından erişilebilirler.
Şirket içi podcast, bir kuruluş içindeki çalışanlara mesajlar ve güncellemeler iletmenin benzersiz ve kolay erişilebilir bir yolunu sunuyor.
Üstelik küçük girişimlerden büyük şirketlere kadar her büyüklükteki şirket tarafından kullanılabilir.
Özellikle uzaktan çalışan veya çok ofisli ekipleri güncel tutmak isteyen herhangi bir kuruluş kurum içi podcast’ten rahatlıkla yararlanabilir.
Dahili podcast’ler işletmeler (kurumlar) için harika fırsatlar sunuyor; elbette kullanım şekliyle ilgili epey ayrıntısı ve stratejisi var. Ama bu büyük fırsat alanını kaç işletme ya da kurum keşfetti ve bu vizyona sahip meçhul!
En azından bu fırsatı kullanan bir kurum ya da markayı ben bilmiyorum, duymadım!
Hani bu manzara bana hepinizin bildiği Afrika’ya ayakkabı satmak isteyen şirketin hikayesini anımsatıyor. Algınız ve bakış açınız potansiyelinizi ve fırsatları değerlendirme beceriniz kapasitenizi belirliyor.
Sizin bakış açınız hangisi: “Kimse ayakkabı giymiyor, satamayız mı, yoksa kimse ayakkabı giymiyor büyük fırsat var mı?”