Podcast’iniz Dinlenmiyor Mu; İşte Nedeni ve Çözümü…

Neden podcast yayınlıyorsunuz; ya da yayınlamak istiyorsunuz?

Bir Youtube videosu, sosyal medyada paylaşımı, ya da bir blog yazısı değil de neden podcast?

Yoksa, “hepsi cepte, podcast de eksik kalmasın” mı diyorsunuz?

Tamam, bunların hepsi normal; sorun şu ki, ne yaparsanız yapın “dikkat ve ilgi” çekmenin zorluğu her geçen gün artıyor.

Amplifi Media kurucusu Steve Goldstein, bakın ne diyor:

“Bugün olabileceğiniz en kötü şey ortalama olmak. İster bir restoran, ister bir araba, ister bir kitap, ister bir TV programı veya bir podcast olsun, ortalama olmak ezilmektir. Bunun nedeni basit. İnsanlar bir seçeneğe sahip olduğunda, daha iyisini seçerler. Bugün, kategori ne olursa olsun, tüketicilerin birçok seçeneği var.”

Her gün onbinlerce, milyonlarca içerik ağda dolaşıyor ve seçmekte zorlanıyoruz. Bir seçim yaptığımızda dikkatimizi çeken ne? Neden bir başkasını değil de, bir videoyu izliyor, bir blog yazısını okuyor ya da bir podcast’i dinliyoruz.

İlk markalı podcast içerik ajansı olan Pacific Content‘i kuran Steve Pratt, çokça gönderme yapılan, “dikkat süresi” kavramının bir yanılgı olduğunu, asıl sorunun “dikkat çeken kaliteli içerik eksikliği” olduğunu savunuyor.

Bir aktör, senarist ve yapımcı olan Jerry Seinfeld de ona eşlik ediyor ve günümüzün büyük sorununun efsaneleşen “kısa dikkat süreleri” değil, “kaliteli içerik” olduğunu söylüyor ve devam ediyor, “Dikkat süresi diye bir şey yok. Sadece dinlediğiniz/izlediğiniz şeyin kalitesi var. Dikkat süresi fikrinin tamamı, bence, yanlış bir adlandırma. Eğer onları eğlendiriyorsanız, insanların dikkat süreleri sonsuzdur” diyor.

Yani, “özgünlük”, kalabalıktan sıyrılmak için çok önemli bir unsur.

Pratt’e göre, “Popüler olanı kopyalıyorsanız, kimse sizinle vakit geçirmeyecektir”. Bu nedenle, “benim podcast’im dinlensin” diyorsanız “kendinize özgü bir şey” sunarak “alışılmışın dışına” çıkmalısınız.

Kaliteli bir içerik, insanların dikkatini uzun süre canlı tutar ve onlarla güçlü bir bağ kurar. Önceliğiniz “hızlı ve yüzeysel” içerikler yerine “derinlemesine, değer katan” içerikler olmalı.

Ayrıca, eğer herkes “belirli bir formatı” ya da “tarzı” kullanıyorsa, “farklı bir yol” izleyerek dikkat çekebilirsiniz. Ortalama bir içerik üretmek yerine, “fark yaratacak benzersiz” içeriklerle uzun vadede daha sürdürülebilir bir başarı sağlayabilirsiniz.

Steve Pratt’in özellikle altını çizdiği “podcasting bağlamında kazanılan dikkatin uzun vadeli bir strateji olduğunu” unutmayın.

Bu stratejiyi uygularken, rekabetten sıyrılarak “niş kitlelere” odaklanabilirsiniz. Daha az hedeflenmiş bir topluluğa yönelik içerik üreterek, derinlikli bir etkileşim ve sadık bir dinleyici kitlesi kazanabilirsiniz. Büyük ve geniş kitlelere seslenmek yerine, “belirli bir alanda uzmanlaşarak” sadık bir topluluk oluşturabilirsiniz.

Şimdi başa dönüp tekrar soralım: “Neden bir podcast yayınlıyorsunuz?”

Ve son bir soru ile tamamlayalım: “Nasıl bir podcast yayınlıyorsunuz?”