Podcast ekosisteminde sıkça yaşanan ve bilinen bir kavram var: PodFade
İngilizce türetilmiş bir sözcük olan PodFade’in en yalın tanımı, “bir podcast’in birden bire ya da yavaş yavaş yeni bölüm yayınlamayı bırakması” demek.
Biraz daha sert bir ifadeyle “bir podcast’in ölümü” olarak tanımlayabiliriz.
Podcastindex.org verilerine göre bugüne kadar yayınlanmış 4 milyon 202 bin podcast bulunuyor. Bu podcast’lerden 462 bini son 90 gün içerisinde en az bir bölüm yayınlamış. Bu süre 30 güne düştüğünde yayınlanan podcast sayısı 341 bine iniyor. Yani 4 milyon 202 bin podcast’ten yayınını sürdürenlerin sayısı 500 binin altında. Yuvarlak hesap her 10 podcast’ten biri yayınlanmaya devam ediyor, 9’u ise yeni bölüm yayınlamayı bırakmış. Bunlardan bir kısmı bir seri olarak planlanıp yayınlanan podcast olduğunu öngörsek bile önemli bir kısmının büyük bir hevesle başalın bırakılan yayınlardan oluştuğu bir gerçek.
PodFade neden sıklıkla yaşanıyor? Podcast’e büyük heyecanla başlayanlar kısa sürede neden soluksuz kalıyor? Belki de büyük bir başarı elde edecek parlak podcast fikirleri, harika projeler neden akamete uğruyor?
Ayrıca konuyu biraz daha genişleterek düşündüğümüzde, ille podfade olması da gerekmiyor, bir podcast düzenli yayınlarını sürdürse de yayıncılar dinleyicilerini ve topluluklarını büyütmekte neden zorlanıyorlar?
Bu soruların yanıtları da aslında iş hayatımız ya da özel yaşamımızdaki öteki önemli alanlardan bağımsız değil. Bir numaralı belirleyici unsur, “plan yapmak”…
Çoğunlukla plan yapmayı sevmiyoruz, önemsemiyoruz. “Bir şeye” başlarken, yola çıkarken hazırlık yapmayı, öngörmeyi, ölçüp biçmeyi, fırsatları ve riskleri önceden analiz etmeyi, senaryolar geliştirmesi, avantajlar ve dezavantajları hesap etmeyi önemsemiyor, planlamıyoruz. “Heyecanlarımız, arzularımız” ana tetikleyici oluyor ve çoğunlukla kendi duygularımızın, kendi fikir ve bakış açılarımızın herkesin duygu ve fikirleri olduğunu düşünüp, “bu kadarla” harekete geçiyoruz.
Oysa sizin gerçekliğinizle, hayatın gerçekliği arasında epey mesafe oluyor. Bunu da yola çıkıp, bir mesafe aldığınızda görüyorsunuz; malum, gerçeğin eninde sonunda ortaya çıkma gibi bir huyu var.
Sonra?
Sonrası kaçınılmaz son: PodFade…
Oysa hikayenizin böyle sonlanması gerekmez; katlanacağınız tek maliyet, “bilgi”, bilinçli olmanız, farkındalığınızın yüksek olması…
Görüldüğü gibi, çok cep yakan bir maliyet değil bu; “neyi, neden, nasıl, ne zaman, niçin, kime” yapacağınıza ilişkin bilgileri toplamak, araştırmaları yapmak, notları almak, bir taslak ortaya çıkarmak, yola çıkarken bir planı önünüze koymak bütün mesele… Yalnızca podcast yayınlamak için mi; zaten diğer tüm özel ya da iş yaşamımızda da aynısını yapmamız gerekmiyor mu?
Aslında önemsediğimiz, değer verdiğimiz, yapmak istediğimiz “her şey” için zamanımız var; tabi daha işin başında o şeyi planlamak için ayırmamız gereken temel zamanı ayırabilmişsek.