2023 yalnızca teknoloji sektörü açısından değil, dünya açısından da çok sarsıcı geçti. Elbette bu sarsıntının temel enerji kaynağı “yapay zeka” oldu. Ama 2024’ün sonuna geldiğimizde öyle tahmin ediyorum ki, hep birlikte “meğer 2023 öncü sarsıntıymış” diyeceğiz.
Üretken yapay zeka temelli “yenilik ve değişim” hızı o kadar büyük ki, deyim yerindeyse hep birlikte “serseme” dönmüş vaziyetteyiz. Hemen her gün yepyeni bir yapay zeka aracı ya da yeni bir özellikle tanışıyoruz. Daha birisini anlayıp, denemeye fırsatına ulaşamadan bir başkasının haberine maruz kalıyoruz.
Bu hız ve değişim dalgasının bize vaat ettiği gerçeklik ise şu: Yapay zeka hemen her şeyi değiştirecek; değiştiriyor da zaten, gün ve gün… Buna podcast sektörü de dahil.
2024’ün sonuna yaklaştığımızda yeni üretken yapay zeka temelli araç, ürün ve hizmetlerle birlikte “podcast” sözcüğünün daha geniş bir anlam kazanmaya başladığını, esnediğini göreceğiz. Muhtemelen podcast yerine daha fazla “sesli içerikten” söz ediyor olacağız. Bu, bugün bildiğimiz anlamıyla bir podcast’i de, bir eğitim kurumundaki ders içeriğini de, bir işletme içerisindeki görevi de, kişiye özel bir sektörel bilgilendirmeyi de, bir kurumsal oryantasyon eğitimi de ve çok daha fazlasını da içerebilecek. Metinden sese, görsele ve videoya, sesten metin, görsel ve videoyaya, ya da bütün bu unsurların kendi içerisinde farklı kombinasyonlarla birbirine dönüştüğü, anlık olarak üretildiği ve tüketildiği bir iletişim yönetimi, bir içerik üretimi ve tüketimi dönemine tam anlamıyla giriş yapmış olacağız.
Tüm bu sürecin “temel girdisi” ise, belki şaşıracaksınız ama “analiz yapabilme, bağıntı kurabilme, kurgulayabilme ve hatta hayal kurabilme” olacak. Eğer “gereksinimleri, sorunları, beklentileri, boşlukları” iyi analiz eder, yapay zekayı iyi kullanırsanız “farklılık ve farkındalık” yaratma fırsatını yakalayacaksınız. Bu hem bireysel yaşamınızda (kariyerinizde) hem de kurumsal süreçlerinizde böyle olacak.
Bireysel yaratıcılığımızdaki sınırlar, mekanik engellerin ötesine taşınarak, yapay zekanın yaratıcılığını, bireysel yaratıcılığımızla entegre, birlikte sürdüreceğimiz merhaleye ulaşacak. Daha doğrusu bunu başaranlar sesin geleceğinde daha fazla yer edinecek.
Bu yolun kilometre taşlarından birisini döşeyen bir girişimden bu haftaki bültenimizde haberdar olacaksınız. Önümüzdeki haftalarda “Wondercraft” ismini çok sıkça duyacaksınız. Sesin Canva’sı (Canva of Audio) olmayı hedefleyen Wondercraft, geçen hafta tohum turunda 3 milyon dolar yatırım aldı. Wondercraft teknolojisi podcast’ler, reklamlar, sesli kitaplar, meditasyonlar veya eğitim materyalleri için herhangi bir dilde, sadece yazarak herkesin stüdyo kalitesinde ses prodüksiyonları oluşturmayı sağlıyor. Yani, yalnızca metin kullanarak istediğiniz “ses tasarımını” yapabileceksiniz.
Güzel değil mi, daha ne isteyesiniz; mikrofon yok, mikser yok, özel stüdyo yok; peki ne var? Biraz önce de vurguladık: Analiz, bağıntı, sorgulama, kurgulama, hayal gücü…
Bireysel ve kurumsal profesyonel podcast yayınlarında desteğe ihtiyaç duyuyorsanız Sosyalink Podcast Agency, uzman ekibiyle birlikte sizin ve markanız için çözümler üretmeye hazır. Bireysel ve kurumsal (markalı podcast) podcast’ler ile kurumiçi (dahili) sesli içerik çözümleri ve projelerinde bilgi ve teklif almak için bize bilgi@sosyalink.net e-posta adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.